Kennisbank | Over ons | Inloggen
Zelf een website maken of uitbesteden?

Zelf een website maken of uitbesteden?

15-01-2021

Prima, je weet dat je een website nodig hebt en met welke doel. Misschien wel met de hulp van ons eerdere blog: Waarom een website. Maar wat nu? Even een site maken lijkt eenvoudig maar vraagt om keuzes. De mogelijkheden om een site te bouwen zijn legio. Maak je je website geheel zelf of besteed je dit uit? Met wie ga je in de digitale zee? En voor welke onderdelen dan? Lees verder en ontdek wat wijsheid is.

Besef wat nodig is

Ga je zelf aan de slag en doe je dan ook echt álles zelf? Besef dat een goede website maken aandacht vraagt voor een optimale indeling, vormgeving, afbeeldingen en boodschap. Dat zijn stuk voor stuk bijzondere vaardigheden. En dan hebben we het nog niet eens over de technische kennis en kunde die nodig kan zijn.

Hulplijn

Tijd is ook geld waardoor je al snel aan hulptroepen denkt. Dat zijn dan meestal een conceptontwikkelaar, vormgever, sitebouwer, hostingpartij, fotograaf en/of tekstschrijver, liefst met kennis van de vindbaarheid van je site (seo). Er zijn veel aanbieders en iedereen belooft gouden bergen... Je kunt als doe-het-zelver echter ook kiezen voor een sitebuilder die veel zaken voordelig voor je uit handen neemt. Of je gaat met een ruimer budget voor de luxe van een partij die alles in huis heeft zoals een full service websitebureau.

Website zelf maken of uitbesteden

Voordelen & nadelen van zelf een website maken

Om de juiste keuze te maken tussen zelf doen of uitbesteden, zetten we hieronder de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen zelf doen:

Je wensen bij een webbureau of sitebouwer neerleggen is vaak een blijvend dure grap en kost toch veel meer tijd dan je zou denken. Denk bijvoorbeeld aan overleg over teksten, afbeeldingen, functies en regelmatige technische updates die nodig zouden zijn. Dan moet je wel dezelfde taal spreken en kennis van internetzaken hebben anders liggen misverstanden op de loer. De voordelen van zelf een website maken, ook met een sitebuilder zoals de Websitemachine zijn evident:

  • Goedkoper;
  • Geen overleg nodig;
  • Beheersbaar;
  • Sneller (direct bouwen met een online websitemaker).

Nadelen zelf doen:

Om zelf een website te maken is toch vaak knowhow vereist. De nadelen van zelf doen ervaar je vooral als je gebruik maakt van een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress. In eerste instantie denk je een handige keuze te maken. Instappen doe je zo lijkt het, maar al snel blijkt dat je toch externe hulp moet vragen. Een aantal veelgehoorde 'hulpkreten':

“Ik wil het niet zo ingewikkeld, ik moet véél te veel keuzes maken!”

“Ik heb een update gedraaid maar nu ziet het er anders uit en een paar plug-ins werken niet meer…”

"Hoe beveilig ik dit ding?"

“Wat is het effect van deze plug-in op de laadtijd van mijn site, want ik heb er nu al een paar oude naast elkaar draaien op mijn site…”

“Hoe krijg ik het juiste menu en die widget werkend op de juiste plek?”

De nadelen van zelf een website maken zijn:

  • Tijdsinvestering (hosting en e-mail veilig inrichten, maken en vullen, onderhoud);
  • Professionaliteit van uitstraling en inhoud;
  • Maatwerk vraagt assistentie van een externe partij;
  • Afhankelijk van je eigen 'knowhow'.

Maak voor jou de beste keuze!

Hopelijk weet je nu wat je wel zelf wil doen en wat absoluut niet. Daardoor kan je je website mooi en snel realiseren. Extra input krijg je door ook een gratis online demo te maken van je website.

Weet je meer voor- of nadelen? Wat is jouw ervaring? Of wil je advies voor jouw situatie? Laat het ons weten!